![]() |
« طاعون»
در سال های 1348 تا 1351 میلادی بیماری طاعوت بیست میلیون نفر را در سراسر اروپا از پای در آورد دامنه شیوع این بیماری چنان گسترده و وحشت ناک بود که در تاریخ با نام طاعون سیاه یا مرگ سیاه از آن یاد می شود طاعون نوعی بیماری ویژه جوندگان به خصوص موش های سیاه است اما انسان نیز به آن دچار می شود نشانه های این بیماری عبارتند از:
- تورم اطراف گردن و زیر بغل و کشاله ران
- خونریزی زیر پوستی که زخم هایی به نام خیارک را ایجاد می کند
در دوره ای که فاجعه طاعون سیاه رخ داد تعداد کشته ها چنان زیاد بود که آن ها را به صورت گروهی دفن می کردند؟ از دست پزشکان کاری بر نمی آمد و جداسازی افراد سالم هم اثر نداشت چون موش ها همه جا بودند و بیماری ها را به شرعت منتشر می کردند.
البته وقتی بیشتر موش ها مردند وشیوع بیماری در میان انسان ها نیز به تدریج کاهش یافت نرخ مرگ و میر ناشی از طاعون سیاه چنان بالا بود که حتی ساختار اجتماعی اروپا را تغییر داد در واقع چون در پی مرگ و میرهای ناشی از طاعون دیگر کارگری نبود که روی زمین کار کند نظام ارباب و رعیتی اروپا نابود شد افراد سالم به شهرها رفتند و روستاها متروک شد و در آن زمان درخانه قربانیان را با ضربدر قرمز علامت گذاشته بودند تا ماموران افراد ساکن این خانه ها را از دیگر ساکنان منطقه جدا کنند.
در بسیاری از موارد ماموران حتی خانه هایی را که افراد زنده داخل آن ها به سر می بردند مسدود می کردند.
فرادید
حدود 50 سال از سفر اولین فضا نورد به کره ماه می گذرد اما آمریکایی ها هنوز نتوانسته اند از شر بیماری طاعون خلاص شوند این بیماری در قرون وسطی جان بسیاری را در اروپا گرفت ام در ایالات متحده وجود دارد
بی بی سی
مرگ سیاه در قرن 14 میلادی جان حدود 50 میلیون نفر را در قاره های آفریقا، آسیا، و اروپا گرفت . طاعون نیمی از جمعیت اروپا را با خود از بین برد طاعون که به مرگ سیاه مشهود راست به لندن نیز رسید در سال 1665 میلادی شیوع طاعون در لندن باعث کشته شدن حدود یک پنجم جمعیت این شهر شد طاعون در قرن 19 به چین و هند نیز رفت و جان بیش از 12 میلیون نفر را نیز گرفت این بیماری اما به زباله دان تاریخ انداخته نشد طاعون همچنان در ماداگاسکار و جمهوری دموکراتیک کنگو پرو وجود دارد.
با این حال، جای تعجب دارد که چرا بیماری طاعون در ایالات متحده آمریکا وجود دارد و جان افراد را میگیرد! در سال جاری میلادی تاکنون 15 مورد طاعون در ایالات متحده دیده شده که در مقایسه با میانگین هفت نفر در سال، رشد فزایندهای را نشان میدهد.
دنیل اِپستاین، عضو سازمان بهداشت جهانی میگوید: «عامل بیماری طاعون، باکتری یرسینیا پستیس (Yersinia pestis) است که در سال 1900 میلادی توسط موشهای سوار بر کشتیهای بخار به ایالات متحده آمریکا برده شد.
طاعون توسط ککها از حیوانات به انسان منتقل میشوند و در صورتی که مداوایی روی آنها صورت نگیرد، انسان را از پای درخواهد آورد. نرخ مرگ و میر طاعون بین 30 تا 60 درصد است که اگر زود تشخیص داده شود با کمک آنتیبیوتیکها قابل درمان است.
زمان ابتلا
بیشتر موارد در تابستان اتفاق میافتد، زیرا افراد زمان بیشتری را در خارج از خانه سپری میکنند. اپستاین میگوید: «توصیه ما این است که مراقب ککها باشید و به لاشه حیوانات در محیطهای طاعونی نزدیک نشوید.
مقصود وی از آن محیطها، ایالات نیومکزیکو، آریزونا، کالیفرنیا و کلرادو است. تمام موارد مشاهده شده در سال جاری میلادی در این مناطق دیده شدهاند. این مناطق همگی در غرب نصفالنهار ۱۰۰ درجه غربی قرار دارند که دکتر امش آدالیا، متخصص بیماریهای مسری در دانشگاه پیتزبرگ، آن را «خط طاعون» مینامد.
آقای آدالیا میگوید: «سگ دشتی یا همان سنجاب مرغزار از مهمترین عوامل انتشار طاعون است که بیشتر در غرب نصفالنهار ۱۰۰ درجه غربی یافت میشوند.» جغرافیا و آب و هوای این مناطق با طبیعت این حیوانات همخوانی داشته و همین مسئله باعث فراوانیِ آنها در این غرب آمریکا شده است. نکته دیگر این است که سگ دشتی نوعی «حیوان اجتماعی» بوده و با انسان رابطه خوبی دارد. به همین دلیل، آنها میتوانند سریعتر طاعون را گسترش دهند.
دکتر دنیل بوتکه، همهگیرشناسِ خدمات پارک ملی ایالات متحده، میگوید: «راسوی پاسیاه و وَشَق کانادایی دو مظنون دیگر هستند.» متخصصان میگوید که یکی از موانع ریشهکن کردنِ طاعون همین ذخایر جانوری است.
تنها بیماریِ انسانی که به طور کلی ریشه کن شده «آبله» است که آن هم در جانوران وجود ندارد. وضعیت بیماری فلج اطفال نیز به همین منوال است که سازمان بهداشت جهانی تمایل دارد آن را هم ریشه کن کند، اما این بیماری در سه کشور نیجریه، افغانستان و پاکستان وجود دارد. گفتنی است که بیماری به دلیل جنگ داخلی مجدد به سوریه بازگشته است.
اپستاین میگوید: «مادامی که جوندگان وجود خارجی دارند، طاعون هم وجود دارد»
از طرف دیگر، پژوهشگران مرکز بهداشت حیات وحشِ ایالات متحده در راستای استفاده از واکسنهای دهانی برای محافظت از راسوی پاسیاه و سگ دشتی با پارکها همکاری کردهاند. پژوهشها نشان میدهند که سگ دشتی به طعمههای بادام زمینی با طعم کره علاقه فراوانی دارد.
واکسن تزریقی برای راسوی پاسیاه تولید شده است. بنابراین ریشه کن کردن این بیماری در حیوانات نیز ممکن است که البته این کار را در پارکهای ملیِ مشهور انجام داد.
طاعون: بیش از 80 درصد طاعونهای تشخیص داده شده در ایالات متحده از نوع «طاعون خیارکی» است. این نوع طاعون در حقیقت متداولترین نوع طاعون است که بر روی غدد لنفاوی اثر گذاشته و منجر به قانقاریا خواهد شد
آخرین کلمه = به طور کلی خواهد گفت که پژوهشهای انجام شده در مورد این بیماری در وضعیت خوبی است. دانشمندان در جهت تشخیص و درمان بیماریِ طاعون تلاشهای فراوانی را انجام دادهاند.
اما این کار چه اهمیتی دارد؟ اپستاین میگوید که طاعون در دسته اول سلاحهای بیولوژیکی یا میکروبی قرار دارد. میانگین هفت مورد طاعون در سال یک بحث است و احتمال جنگ بیولوژیکی، حتی در نقطهای پرت، بحثی دیگر
بیماری طاعون یک بیماری واگیردار است که عامل آن باسیل یرسینیا پستیس است. این باسیل گرم منفی است که با رنگهای اختصاصی مثل رایت و گیمسا و وایسون به صورت دو قطبی دیده میشود. رشد این باکتری در محیطهای حاوی خون و مایعات بافتی و در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد به سرعت اتفاق میافتد. کلونیها به صورت نامنظم وخشن است. این باسیل در سال ۱۸۹۴، پس از سالها پژوهش، توسط الکساندر یرسین کشف شد. این بیماری کشنده بارها در طول تاریخ باعث بحرانهای شدید اقتصادی و اجتماعی شدهاست.
از دوران باستان تا کنون، چند بار بیماری خانمان سوز طاعون، سراسر اروپا، آسیا و آفریقا را فراگرفته است. طاعون (غدّه) خیارکی، یکی از مسریترین بیماریهای جهان است. در سده ۱۳۰۰ میلادی، نوعی از این بیماری به نام «مرگ سیاه» به مرگ بیش از یک چهارم مردم اروپا منجر گردید. شیوع بیماری طاعون در نیمهٔ اول قرن هفدهم، فقط در شهر لندن ۱۵۰۰۰۰ نفر را به کام مرگ کشاند.
کک موش بالغ
بیماری طاعون، غالباً از راه ککهای بدن موش مبتلا، به انسان سرایت میکند. موش صحرایی سیاه مهمترین مسیر انتشار بیماری طاعون است اما برخلاف تصور عمومی جوندگان مخزن این بیماری نیستند بلکه خودشان اولین قربانی آن هستند و مرگ دستهجمعی موشها میتواند نشانه شیوع طاعون باشد. وقتی یک کک مبتلا به طاعون یک موش را گاز میگیرد باکتری طاعون را به او منتقل میکند. سپس ککهای دیگر با گاز گرفتن آن موش صحرایی به این بیماری مبتلا میشوند و با گاز گرفتن انسان آن را به انسان منتقل میکنند.
راههای دیگر ابتلا به طاعون، گازگرفتگی از طریق جوندگان، یا خوردن جاندار مبتلا به طاعون است. انتقال طاعون از انسان به انسان هم از طریق تماس و تنفس (در صورتی که فرد بیمار به طاعون ریوی مبتلا باشد) انجام میگیرد.
منبع =
ameersajjad1382.lxb.com
نظرات شما عزیزان:

